Valitse sivu

Amppelimansikka

Amppelimansikka tuottaa satoa koko kesän

Amppelimansikka on saanut suuren suosion terasseilla ja parvekkeilla. Se tekee makeita mansikoita koko kesän ajan, ja mikä onkaan ihanampaa, kuin poimia mansikoita suoraan terassilta. Amppelimansikkaa on myös helppo hoitaa.

Amppelimansikoita on eri lajikkeita ja niitä myydään valmiiksi istutettuna isoihin amppeleihin. Ne on käteviä, sillä amppelit voi suoraan ripustaa roikkumaan, eikä taimia tarvitse istuttaa isompaan ruukkuun. Jos haluaa enemmän mansikoita, kannattaa ostaa monta mansikka-amppelia.

Amppelimansikalla on myös koristearvonsa, varsinkin kun valitsee punakukkaisia lajikkeita. Sijoittele amppelimansikoita kesäkukkien joukkoon ja nauti ensin kukkien kauneudesta ja myöhemmin makoisista marjoista.

Lasitetulla parvekkeella tai kasvihuoneessa amppelimansikka tuottaa parhaimman sadon. eKukka.fi

Kuinka amppelimansikkaa hoidetaan?

Parhaiten mansikka kukkii ja tekee mansikoita aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Tosin puolivarjossakin mansikka jaksaa tehdä marjoja. Amppelimansikkaa kannattaa kastella säännöllisesti, jotta mansikoista tulee meheviä ja makeita. Kuivuudesta kärsinyt mansikka tuottaa vain pieniä marjoja.

Kasteluveteen laitetaan mietoa lannoitetta joka toinen kastelukerta. Se takaa sen, että mansikka jaksaa tehdä uusia nuppuja. Jos haluaa oikein hifistellä, mansikalle hankitaan marjakasveille tarkoitettu kaliumpitoinen lannoite. Mutta toki tavallisillakin yleislannoitteilla pärjää.

Lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa mansikka tuottaa suurimman sadon. Siellä on lämmintä vielä syksymmälläkin, joten satoa saa pitkään, vaikka ulkona on jo kylmä. Muista kuitenkin huolehtia riittävästä tuuletuksesta lämpiminä ja aurinkoisina kesäpäivinä, ettei lämpötila nouse liian korkeaksi.

Avoinna olevat lasit edesauttavat myös pölyttäjien eksymistä mansikan kukkien luo. Suljetussa tilassa mansikan kukkien pölyttymistä kannattaa auttaa tärisyttämällä kukkavarsia tai tupsuttelemalla pumpulipuikolla kukasta kukkaan.

Amppelimansikan lannoitus takaa uusien nuppujen muodostumisen. eKukka.fi

Amppelimansikan rönsyt

Amppelimansikat ovat yleensä jatkuvasatoisia ja ne tuottavat paljon pitkiä rönsyjä. Vaikka rönsyt ovatkin koristeellisia, ne kuluttavat samalla kasvin voimia ja heikentävät sadon muodostumista. Leikkaa ainakin osa rönsyistä pois. Voit istuttaa niistä uusia taimia.

Amppelimansikan rönsyt ovat koristeellisia, mutta ne kuluttavat kasvin voimia. eKukka.fi

Amppelimansikan talvetus

Amppelimansikka on periaatteessa monivuotinen. Se ei kuitenkaan talvehdi amppelissa. Syksyllä amppelimansikan voi ottaa amppelista pois ja istuttaa pihalle hyvissa ajoin ennen talvea. Se talvehtii  usein hyvin maahan istutettuna. Tai sen voi talvettaa myös viileässä 0 – 3 asteessa, esimerkiksi kellarissa. Silloin mansikan taimia kastellaan tarvittaessa vähän.

Keväällä mansikan taimet voi istuttaa takaisin amppeliin, uuteen hyvään multaan.

Lue myös:

Ideoita, vinkkejä ja kukkatietoa kausikukista

Avainsanat: