Valitse sivu

Amppelikasvit tuovat syvyyttä vihersisustukseen – nämä kasvit sopivat myös amppeliin!

Korkeuksiin ripustetut viherkasvit ovat uteliaiden karvatassujen ulottumattomissa. Samalla ne tuovat vihersisustukseen oman tärkeän lisänsä.

Vihersisustaminen tekee kodista lämpöisen ja luonnollisen – mitä villimpi viidakko, sitä parempi! Kun viherkasveja asettelee eri tasoille, lopputulos näyttää mielenkiintoiselta. Suurilehtiset kasvit sekä korkeaksi kasvavat palmut ja puut kannattaa sijoittaa lattiatasolle, kun taas pienemmän kasvit sopivat pöydille, hyllyille ja senkeille. Korkeuseroja voi luoda myös kukkapylväiden avulla.

Lisäsyvyyttä vihersisustukseen saa, kun osan kasveista nostaa korkeuksiin. Amppeliin sopivat monet köynnökset sekä riippuvat ja rönsyilevät kasvit. Tutustu alla muutamiin eri vaihtoehtoihin!

Kultaköynnös

Kultaköynnös (Epipremnum aureum) on hyvä kasvi myös aloittelevalle viherpeukalolle. Tavallinen keltakirjava kultaköynnös on useimmille tuttu huonekasvi, mutta lajikkeista löytyy valtavasti erilaisia ja mielenkiintoisia lehtikuvioita tuomaan värivaihtelua viherkasvikokoelmaan.

Kultaköynnös kasvaa tropiikissa köynnöstäen eli ylöspäin kiiveten. Tukea se ottaa muista kasveista. Kotioloissakin kultaköynnökselle voi antaa kasvutuen, jos haluaa sen kasvattavan suurempia lehtiä. Ilman tukea sen versot riippuvat rennosti ja lehdet kasvavat pienempänä.

Hopeaköynnös

Hopeaköynnöksen (Scindapsus pictus) hopeanharmaa kuviointi lumoaa ne, jotka pitävät harmaasta sisustuksesta. Kuviointi on valoa heijastavien ilmataskujen aikaansaannosta. Eri lajikkeilla kuvioinnin määrä vaihtelee.

Koska hopeaköynnös kasvaa luonnossa kultaköynnöksen tapaan ylöspäin kiiveten, se kasvattaa amppelissa pienempiä lehtiä ja sirompia versoja.

Posliinikukka, posliinikukat

Posliinikukat

Posliinikukat (Hoya) ovat mainio valinta kukkivien viherkasvien ystävälle. Lehtien väri ja muoto vaihtelevat lajeittain: joidenkin posliinikukkien lehdet ovat kapeita ja teräväkärkisiä, toisten lehdet punertuvat voimakkaassa auringonvalossa. Valikoimasta löytyy varmasti suosikki jokaiselle, ja useat posliinikukat soveltuvat myös amppeliin.

Kokeile näitä: Isoposliinikukka, pikkuposliinikukka, himalajanposliinikukka, sädeposliinikukka

Saniaiset

Saniaisia ei ehkä mielletä perinteisiksi amppelikasveiksi. Kuitenkin monien lajien lehdet kaartuvat kauniisti alaspäin, minkä vuoksi ne ovat parhaimmillaan ylös ripustettuna. Myös pystykasvuisemmat lajit sopivat amppeliin yllättävän hyvin.

Saniaiset viihtyvät korkeassa ilmankosteudessa. Ilmankosteutta voi nostaa esimerkiksi ryhmittelemällä useita kasveja samaan kohtaan.

Kokeile näitä: Kultaimarre, hirvensarvisaniainen, sulkasaniainen

Herttaköynnösvehka

Herttaköynnösvehkan (Philodendron hederaceum) lehdistä löytyy valinnanvaraa: lehdet voivat olla tummanvihreät, kuvioidut tai kauttaaltaan limenvihreät. Samettiköynnösvehkaksi kutsutulla muunnoksella on pehmeän samettiset lehdet.

Kasvutavaltaan herttaköynnösvehka muistuttaa kultaköynnöstä ja hopeaköynnöstä.

Helmivillakko ja hernevillakko

Helmivillakko (Senecio rowleyanus) ja hernevillakko (Senecio herreianus) ovat ihastuttavia mehikasveja. Ne kasvavat luonnossa maata pitkin kiemmurrellen, mutta kotioloissa ne soveltuvat hyvin amppeliin. Paksut ja mehevät lehdet varastoivat itseensä vettä, joten hernevillakko ja helmivillakko ovat loistava valinta unohtelevalle kastelijalle.

Avainsanat: