Valitse sivu

Eksoottiset ja monipuoliset kesävihreät tuovat sävyä terassille – tutustu eri vaihtoehtoihin

Kesävihreät tekevät terassista rehevän ja kutsuvan keitaan – nämä kasvit eivät taatusti kaipaa kukkien nyppimistä. Tutustu eri vaihtoehtoihin ja somista pihasi tänä kesänä vehreäksi.

Perinteinen terassi koristellaan kukkaloistolla. Jos petuniat ja pelargonit eivät kuitenkaan nappaa ja haluat säästyä kuihtuneiden kukkien nyppimiseltä, kokeile jotain eksoottisempaa – vaikka bambua!

Kesävihreillä koristeltu terassi on viidakkomainen ja rehevä keidas. Mielenkiintoinen kokonaisuus syntyy yhdistelemällä eri kokoja, lehtimuotoja ja värejä.

Lue myös: Trendikäs kesä koristeheinillä

Bambu loihtii terassille rosoisuutta

Heinämäiset ja ilmavat kasvit tuovat rentoa ja boheemia ilmettä terassille. Bambu on heinäkasveihin kuuluva, kasvutavaltaan pysty kesävihreä. Sen raikkaan vihreät lehdet kahisevat miellyttävästi tuulessa.

Sijoita bambu valoisalle ja suojaisalle paikalle. Se sietää hyvin paahdetta, mutta ihanteellisessa kasvupaikassa se saa välillä lepäillä varjossakin. Pidä kasvualusta sopivan kosteana. Kastele tasaisesti, mutta huolehdi että multa ei ole jatkuvasti liian märkä.

Koristebataatti tuo istutukseen syvyyttä

Lajikkeesta riippuen koristebataatin lehdet voivat olla limenvihreät, lievästi punertavat tai syvän purppuraiset. Myös lehtien muoto vaihtelee herttamaisesta liuskoittuneeseen. Kasvutavaltaan se on köynnöstävä, joten sen voi istuttaa joko riippumaan ruukun reunalle tai kasvamaan tukikehikkoa pitkin ylöspäin.

Koristebataatti viihtyy runsaassa auringonvalossa ja lämmössä. Se menestyy myös paahteisella paikalla. Pidä multa tasaisen kosteana ja lannoita jokaisella kastelukerralla.

Värinokkonen on kesävihreistä värikkäin

Värinokkonen eli isokirjopeippi on ei jätä ketään kylmäksi. Sen näyttävät lehdet komeilevat lukuisissa eri väreissä: lajikkeesta riippuen lehdet voivat olla kaikkea vihreästä, keltaisesta ja oranssista hehkuvaan punaiseen. Lehden muoto voi olla kapea, herttamainen, lautasmaisen suuri tai liuskoittunut.

Värinokkonen viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisalla kasvupaikalla. Suorassa auringonpaisteessa lehtien väri syvenee. Se on hyvin säänkestävä, ja suurilehtisetkin lajikkeet kestävät kohtalaista tuulen riepottelua. Kastele tasaisesti ja lannoita säännöllisesti koko kesän ajan. Latvominen pitää värinokkosen siistinä.

Välimeren tunnelmaa oliivipuulla

Oliivipuu tuo terassille tyylikkään tuulahduksen välimeren tunnelmaa. Luonnossa oliivipuut ovat erittäin pitkäikäisiä – vanhin tunnettu yksilö voi olla jopa 4000 vuotta vanha! Vaikka oliivipuun ostaisikin kesävihreäksi, sen talvettaminen onnistuu sisätiloissa.

Sijoita oliivipuu aurinkoiselle kasvupaikalle. Pidä multa tasaisen kosteana ja lannoita kasvukaudella parin viikon välein. Talveksi oliivipuun voi siirtää valoisaan sisätilaan. Lopeta lepokaudella lannoitus ja harvenna kastelua.

Hopeavillakko

Utuista sävyä hopeavillakolla

Hopeavillakon ‘Angel Wings’ -lajike on hopeanharmaista kasveista näyttävin. Suuri, hopeinen ja nukkapintainen villakko toimii erittäin hyvin istutusten taustakasvina, mutta myös yksistään ruukkuun istutettuna. Sen lehtien pinta tuntuu ihanan samatteliselta.

Hopeavillakko ei ole kasvupaikan suhteen nirso, vaan se viihtyy sekä auringossa että varjossa. Multa saa kuivahtaa kunnolla kastelukertojen välissä.

Avainsanat: