Valitse sivu

Helmivillakko ja hernevillakko – tunnistaminen ja hoito-ohjeet

Helmivillakko ja hernevillakko lumoavat hennolla ilmeellään ja hyväntuoksuisilla kukinnoillaan

Helmivillakko (Senecio rowleyanus) ja hernevillakko (Senecio herreianus) ovat ihastuttavia mehikasveja. Ne ovat läheistä sukua toisilleen, joten ne sekoitetaan usein keskenään. Helpoimmin tunnistaminen onnistuu lehdistä. Helmivillakon lehdet ovat pyöreitä, marjamaisia ja joskus valkokirjavia. Sen pitkät versot muistuttavat helminauhaa. Hernevillakon lehdet ovat puolestaan selkeästi soikeampia ja teräväkärkisiä, ja lisäksi sen varret ovat paksumpia ja mehevämpiä.

helmivillakko ja hernevillakko
Vasemmalla helmivillakko ja oikealla hernevillakko. eKukka.fi

Kuin kaksi marjaa

Loppujenlopuksi näillä kahdella lajilla on enemmän samankaltaisuuksia kuin eroja. Molemmat ovat kotoisin Etelä-Afrikasta, missä ne ovat tottuneet elämään ankaran kuivilla alueilla. Ne kasvavat maata pitkin kiemurrellen ja muodostavat mattomaisia kasvustoja. Mehevät lehdet ovat soveltuneet veden varastointiin. Molemmat kukkivat pienin, valkoisin kukin, joissa sanotaan olevan makea ja mausteinen, jopa kanelimainen tuoksu.

helmivillakko ja hernevillakko
Helmivillakon versot ovat kuin helminauhaa. eKukka.fi

Näin hoidat helmivillakkoa ja hernevillakkoa

Kasvupaikka
Sekä hernevillakkoa että helmivillakkoa kasvatetaan huonekasvina yleensä amppelissa, jolloin niiden versot saavat riippua rennosti alaspäin. Ne tarvitsevat runsaasti auringonvaloa, ja kestävät totuttelun jälkeen jopa paahdetta. Kasvualustan tulisi olla hyvin vettä läpäisevää.

Kastelu ja lannoitus
Vettä kannattaa antaa kerralla reilummin, mutta sen jälkeen kasvualusta saa kuivahtaa kunnolla. Lehdet saavat jopa hieman pehmetä ennen seuraavaa kastelukertaa. Lannoita kasvukaudella miedolla lannoitteella noin kerran kuukaudessa.

Muuta
Lisääminen onnistuu pistokkaista, ja ne voi juurruttaa suoraan kasvualustaan.

helmivillakko ja hernevillakko
Hernevillakon lehdet ovat soikeita ja teräväkärkisiä. eKukka.fi
Avainsanat: