Valitse sivu

Kruunuvuokko on monien tarinoiden kukka – näillä hoito-ohjeilla saat nauttia sen satumaisesta kauneudesta pitkään

Vuokkojen (Anemone) kauneus on saanut tarinankertojien mielikuvituksen laukkaamaan. Kuuntele, mitä kielletyn rakkauden kukalla on kerrottavana ja nappaa samalla talteen helpot hoito-ohjeet.

Leikkokukkana myytävän kruunuvuokon sesonki alkaa ennen joulua ja jatkuu kevääseen saakka. Sen viehättävän kaunis kukka muodostuu hennoista verholehdistä ja tummasta keskustasta. Kukkaa kehystää hauska lehtikaulus, mutta muuten kruunuvuokon varsi on lehdetön.

Kruunuvuokko on talven ja kevään rakastetuimpia kausileikkoja yhdessä tulppaanin ja jaloleinikin kanssa. Nyt on aika nauttia juuri näiden kukkien kauneusta – sesonkikukista rakennettu kukkakimppu on raikas lupaus vielä niin kaukaiselta tuntuvasta keväästä.

Tiesitkö tämän kruunuvuokoista?

  • Vuokoilla ei ole lainkaan varsinaisia terälehtiä, vaan kukan keskustaa kiertää herkät verholehdet. Verholehdet sulkeutuvat yön ajaksi ja avautuvat taas aamulla. Erään kansantarun mukaan keijut käpertyvät nupun sisään nokosille.

  • Vuokkojen tieteellinen nimi Anemone muodostuu kreikankielisistä sanoista, jotka tarkoittavat tuulen tytärtä. Kreikkalaisessa mytologiassa Anemone oli nymfi, joka rakastui tuulen jumalaan. Jumalan vaimo sai tietää asiasta ja rankaisi Anemonea muuttamalla hänet kukaksi. Toinen tuulen jumala rakastui Anemonen kukkamuotoon, mutta ei saanut vastakaikua. Kostoksi jumala puhaltaa joka kevät kukan nuput auki ennen aikojaan.

  • Tarussa on häivähdys totuutta: vuokkojen verholehdet ovat herkkiä ja paperinohuita, joten tuuli todellakin pakottaa nupun avautumaan. Samalla myös verholehdet saattavat varista ja lentää tuulenpuuskien mukaan.

  • Toisessa kreikkalaisessa tarussa vuokot ovat syntyneet Aphrodite-jumalattaren kyynelistä, jotka hän vuodatti surmatun Adoniksen vuoksi. Koska Adonis pystyi heräämään henkiin ja vaeltamaan maan ja tuonpuoleisen välillä, myös vuokkojen on ajateltu symboloivat uusia alkuja ja uudellensyntymää.

  • Vuokot kuuluvat leinikkikasvien heimoon. Ne ovat siis sukua muun muassa leinikeille ja jouluruusuille. Merivuokoilla ei kuitenkaan ole mitään yhteistä vuokkojen kanssa, vaikka ne jakavatkin nimen.

Näin hoidat kruunuvuokkoa maljakossa

  • Leikkaa kruunuvuokkojen varsiin viistot imupinnat terävällä veitsellä. Käsittele kukkia varoen, sillä herkät verholehdet ruskistuvat helposti.

  • Laita maljakkoon haaleaa vettä ja sijoita se mieluiten viileään paikkaan. Vältä suoraa auringonpaistetta.

  • Kruunvuokko on erityisen herkkä etyleenille, joten älä sijoita kukkia hedelmien läheisyyteen.

  • Vaihda maljakkovesi parin päivän välein. Pese maljakko pesuaineella harjaa käyttäen ja uusi samalla imupinnat.