Valitse sivu

Kruunuvuokko – Anemone coronaria

Kruunuvuokko leikkokukkana sekä ruukkukukkana – lumoudu korumaisesta kukinnosta

Kruunuvuokko (Anemone coronaria) on vuokkojen suvun kasvilaji, joka kuuluu leinikkikasvien heimoon. Korumainen kukinto on punainen, sininen, violetti tai valkoinen. Anemone ihastuttaa ruukkukukkana sekä leikkokukkana – kukinto on suorastaan lumoava. Anemonea kutsutaan myös nimellä Tuulikukka, sen kreikkalainen nimi viittaa tuuleen (Anemos=tuuli) ”Tuulenkukka”. Onkin uskottu, että tuuli aukaisee kruunuvuokon kukinnot.

Leikkokukkana kruunuvuokkoa on saatavilla loppusyksystä kevääseen saakka, se onkin tuttu kukka joulunajan sekä alkuvuoden kukkakimpuissa. Anemone on yksi harvoista leikkokukista, jota on saatavilla sinisen värisenä.

Anemone ruukussa

Ruukussa saatava anemone kukkii runsaasti ja sen voi istuttaa kesällä myös ulos. Kruunuvuokkoa eli Anemonea voit kasvattaa itse mukuloista tai nauttia sen kauneudesta valmiiksi kasvatettuna ruukkukukkana. Tuuhean ja kirkkaanvihreän lehdistön keskeltä nousevat kukkavanat, joiden päihin avautuu vihreään kaulukseen pukeutuneet anemonen kukat. Ensimmäiset kruunuvuokot kukkivat jo helmikuussa. Ruukkuanemonea voit kysyä lähimmältä kukkakauppiaaltasi.

Näin hoidat kruunuvuokkoa ruukussa:

  • Sijoita viileään ja valoisaan paikkaan, suojaa auringonpaahteelta
  • Kastele tasaisesti, pidä kasvualusta kevyen kosteana – vältä liikakastelua
  • Poista kuihtuneet kukat, näin saat kruunuvuokon näyttämään kauniimmalta pidempään

Avainsanat: